Salted caramel mousse met popcorn. Alleen van de titel ga ik al een beetje kwijlen…Dit overheerlijke recept komt van de Nieuw-Zeelandse foodblogger From the kitchen. Ik zag de foto en ik wist meteen: dit moet ik maken. Salted caramel en popcorn, what’s not to like?
Popcorn
Je ziet steeds vaker popcorn in recepten terugkomen. Vooral als decoratieve topping of bijvoorbeeld ijs of andere desserts. Zo kreeg ik laatst ook popcorn geserveerd op de chocolade fudgebrownie bij Jamie’s Italian. Naast decoratief geeft de popcorn ook nog eens een extra ‘crunch’ aan je gerecht. Maak de popcorn zelf of gebruik een kant-en-klare versie. Ik gebruikte de sweet & salty variant van Chio, die ik wel goed bij de smaakcombinatie van de salted caramel mousse vond passen.
Salted caramel
Het enige lastige aan dit toetje is het maken van de salted caramel. Of tenminste, als je het nog niet vaker gedaan hebt. Ik maak heel vaak karamel en op een gegeven moment draai je je hand er niet meer voor om. Er zijn twee belangrijke regels: 1. niet roeren en 2. niet roeren. Die verleiding is groot, ik weet het. Laat de suiker bruin worden, wals een beetje met de pan om de verbranding te verdelen. Niet roeren dus. Het komt dan alleen nog aan op het juiste moment. Stop je te vroeg dan is de suiker niet voldoende gekaramelliseerd. Wacht je te lang, dan is de suiker verbrand. Blijf er gewoon continue bij en kijk en ruik goed. En zoals bij alles: oefening baart kunst.
Portiegrootte
Met deze hoeveelheid maak je vier grotere of zes kleinere porties salted caramel mousse met popcorn. Ik gebruikte mooie glaasjes, maar het is ook leuk om de mousse in kleine weckpotjes te serveren. Het is best een machtig toetje, dus wellicht is zes porties geen slecht idee. En omdat je het goed kan voorbereiden is dit ook vast een goede tip voor het kerstdiner! Dol op mousse? Ik zette de 10 lekkerste mousse recepten voor je op een rij!
Salted caramel mousse met popcorn
Wat heb je nodig (4-6 porties)
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 eetlepel witte basterdsuiker
- 350 ml room
- 50 ml water
- 1 theelepel (grof) zeezout
- 250 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
- Popcorn
Verwarm in een pannetje 200 ml. room. Het moet heet zijn maar mag niet te koken, hou het vuur laag.
Doe 150 gram witte basterdsuiker en het water in een ander pannetje. Zet het vuur hoog en roer kort totdat de suiker is opgelost. Stop daarna met roeren en breng aan de kook. Laat op hoog vuur koken totdat de suiker begint te karamelliseren. Niet roeren! Als de karamel mooi bruin is (dit duurt meestal zo’n 5-7 minuten) haal je het pannetje van het vuur . Voeg, terwijl je met een garde stevig roert, beetje bij beetje de warme room toe. Het gaat enorm bruisen maar dat geeft niet, gewoon flink blijven roeren. Voeg alle room toe en meng tot een mooi en glad geheel. Voeg de zeezout toe en laat zo’n 10 minuten afkoelen.
Meng de roomkaas met 1 eetlepel witte basterdsuiker en ongeveer de helft (125 ml) van de gezouten karamel met een mixer of keukenmachine tot een mooie gladde crème. Klop in een andere kom 150 ml room lobbig. Spatel de room door het roomkaas-karamel mengsel. Verdeel over 4-6 glaasjes en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Doe de resterende salted karamel in een kannetje en bewaar ook in de koelkast.
Verdeel voor het serveren wat popcorn over de glaasjes en schep er nog een lepel karamel over.
Dit klinkt als een heel leuk recept, en mijn man en ik zijn dol op salted caramel! Deze ga ik onthouden!
Bedankt voor de niet-roeren-tip. Volgens mij heb ik dat wel eens fout gedaan. 😉
Josephine recently posted… Victoriaans recept: Blanc Mange-pudding
https://www.myinnervictorian.nl/blanc-mange-pudding-recept-victoriaans/
Is ook lastig, niet roeren. Is een soort natuurlijke reactie denk ik 🙂
Oeh dat ziet er heerlijk uit . Het is dat ik bijna geen suiker eet maar anders had ik deze meteen gemaakt.
Nee zonder suiker kom je niet ver met dit toetje….
Klinkt heerlijk! Ga het toch eens onthouden, popcorn bij een baksels of toetje met karamel. Want ik zie het nu zoveel, dan moet het wel lekker zijn toch?
Het geeft weer een ander soort textuur aan een gerecht, dat vind ik altijd wel leuk.
Wat heerlijk die moet ik eens proberen 😀