Ik maakte al vaker lemoncurd, maar toen ik laatst een behoorlijk hoeveelheid limoentjes had (I love mojito’s) besloot ik te gaan voor de limoenvariant, ofwel limecurd. De ideale topping voor deze tulbandcakejes met limecurd!
Scones
Lemoncurd, of in dit geval limecurd, wordt traditioneel vaak gegeten bij scones. Is ook super lekker! Maar je kunt limecurd ook gebruiken in de yoghurt, op brood, als vulling van taartjes of macarons, de mogelijkheden zijn talloos. Limecurd is ook heel leuk om cadeau te doen, in een mooi weckpotje.
Limoen
Ik vind de variant met limoen stiekem nog wel lekkerder dan met citroen. Limoen heeft een lekkere friszure bite, lastig uit te leggen! Neem bij voorkeur biologische limoenen, dan zit er geen waslaag op. Was de limoenen anders goed met warm water. En met de gele kleur van de limoencurd doen deze tulbandcakejes met limecurd het vast goed bij de paasbrunch!
Tulbandcakejes met limecurd
Wat heb je nodig (6 mini tulband cakejes)
Ingrediënten
- 125 gram boter (kamertemperatuur)
- 3 eieren (kamertemperatuur)
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram licht bruine basterdsuiker
- 1 zakjes vanillesuiker
- rasp van een limoen (plus 1 extra voor decoratie)
Extra nodig: mini tulbandvorm
Verwarm de oven op 170 graden.
Mix de boter met de basterdsuiker en het zakje vanillesuiker romig en luchtig. Vervolgens meng hier één voor de eieren door. Schep met een spatel de bloem erdoor en spatel daarna de geraspte limoenschil door het beslag. Vet de tulbandvorm in met (vloeibare) boter. Schep het beslag in de vorm tot ca. 1/3 onder de rand. Bak de mini tulbandcakejes in ca. 15 minuten gaar.
Laat ca. 15 minuten afkoelen, haal uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Decoreer met limecurd, geraspte limoenschil en taartdecoratie.
Limecurd
Wat heb je nodig (ca. 2 potjes van 250 gram)
Ingrediënten
- 125 gram witte basterdsuiker
- 250 gram ongezouten roomboter
- 3 limoenen
- 2 eieren
Rasp de schil van de limoen. Smelt de boter langzaam in een steelpannetje. Pers limoenen uit en voeg sap en rasp toe aan de gesmolten boter. Klop ondertussen in een kom de eieren met de basterdsuiker luchtig. Schenk het boter-citroenmengsel beetje bij beetje bij de eieren en klop goed door. Doe daarna het geheel weer terug in de steelpan. Breng de limecurd langzaam aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot het de gewenste dikte heeft gekregen. De limecurd zal in de koelkast verder opstijven, dus het hoeft niet zo heel dik, twee minuutjes is genoeg.
Schenk de limecurd in potjes en laat afkoelen in de koelkast. Afgedekt circa twee weken houdbaar in de koelkast.