Home » Turks fruit met oranjebloesem en pistache
Turks Fruit recept

Turks fruit met oranjebloesem en pistache

Omdat Sinterklaas oorspronkelijk uit Turkije komt mag Turks Fruit als zoete lekkernij eigenlijk niet ontbreken op pakjesavond. Het traditionele recept voor Turks Fruit wordt gemaakt met wijnsteen en is wat bewerkelijker. Dit modernere recept wordt gemaakt met gelatine en lukt altijd! Het is dan uiteraard niet meer halal.

Lokum

In het Turks wordt deze lekkernij lokum genoemd, wat afstamt van het Arabische Al-Lukum wat ‘weldaad voor de keel’ betekent. Turks Fruit is groot geworden door de turk Haci Bekir die in 1777 een snoepwinkel opende in Constantinopel. Zijn winkel bestaat nog steeds in het huidige Istanbul en wordt gerund door de vijfde generatie Bekir. Lees meer over de geschiedenis van Turks Fruit op mijn blog.

Turks fruit of lokum

Oosters tapijt snijplank

Deze leuke Oosters tapijt snijplank kocht ik online via Radbag.

Turks fruit met oranjebloesem en pistache

Turks fruit of lokum

Turks fruit met oranjebloesem en pistache

Eenvoudig recept (met gelatine, dus niet halal) voor het maken van Turks fruit.
Afdrukken Pin
Gang: Snoep
Keuken: Turks
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Opstijven: 8 uur
Totale tijd: 8 uur 20 minuten
Porties: 20 stukjes

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 2 theelepels oranjebloesemwater
  • 50 ml water
  • 250 gram suiker
  • 25 gram pistachenoten ongezouten, gepeld, grofgehakt
  • 3 blaadjes gelatine
  • 4 eetlepels maizena
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • plantaardige olie

Aan de slag!

  • Week de gelatine in een schaaltje met koud water. Vet het cakeblik in met olie.
  • Was de sinaasappel en rasp de schil. Pers de sinaasappel uit. Je kunt het sap zeven maar dat hoeft niet.
  • Breng sap, rasp, suiker, oranjebloesemwater en 50 ml water aan de kook. Laat de suiker al roerend oplossen. Meng 3 eetlepels maizena met de citroensap tot een papje en giet bij het sinaasappelmengsel.
  • Zet het vuur hoog en kook, al roerende, tot een dikke stroperige massa. Neem de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en roer de blaadjes er een voor een door tot ze zijn opgelost. Roer er ook de pistachenoten door.
  • Schep het mengsel in de cakevorm. Laat op het aanrecht nog een half uurtje afkoelen en zet dan minstens 8 uur in de koelkast.
  • Roer 1 eetlepel maizena door 3 eetlepels poedersuiker. Strooi wat van het mengsel op een snijplank en stort hier het Turks fruit op. Snijd met een scherp nat mes in stukjes, maak tussendoor het mes steeds opnieuw nat. Bestrooi met de rest van het maizena/poedersuiker mengsel en wentel alle zijden van de blokjes erdoor.
  • Bewaar luchtdicht in een bakje, met velletjes bakpapier ertussen. 
Delen op Facebook
Summary
recipe image
Recipe Name
Turks fruit met oranjebloesem en pistache
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Tags

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*