De buren op het bedrijventerrein van Peter’s bedrijf hebben een Filipijnse toko. Via hen mocht ik kennismaken met ube, de Filipijnse paarse yam. Ik bakte er heerlijke ube madeleines mee!
Ube
Een yam is een eetbare wortelknol die vaak wordt verward met de paarse zoete aardappel. Ze komen echter uit verschillende families. De paarse yam wordt vooral gebruikt in zoete gerechten en de natuurlijke paarse kleur tovert ijs, gebak en desserts om in prachtige visuele blikvangers. De smaak van de ube ligt een beetje tussen pistache, kokos, witte chocolade en vanille! De perfecte smaakmaker dus!
Toko 4 All
Toko 4 All is de grootste online toko in Nederland. Ze zijn gespecialiseerd in Filipijnse producten maar hebben ook een groot assortiment aan producten uit andere delen van de wereld, van Afrika tot Zuid-Amerika. Heel lekker: ze hebben ook regelmatig verse Aziatische vruchten, waaronder de zalige Filipijnse mango.
Aroma
Ik gebruikte ube aroma van Papa Dolfo, en had slechts een theelepel nodig om de prachtige paarse kleur en heerlijke vanille smaak te krijgen. Volgende project worden ube meringues, ben echt fan van de kleur en de smaak! Fan van madeleines? Maak dan ook eens deze pumpkin spice madeleines of hartige madeleines met Parmezaanse kaas en rozemarijn! En was je eigenlijk al bekend met de geschiedenis van de madeleine?
Ube Madeleines
Wat heb je nodig (ca. 20 stuks)
- 125 gram boter
- 2 grote eieren
- 150 gram kristalsuiker
- 150 gram bloem
- 1 theelepel ube aroma
Smelt de boter in een pannetje en laat vervolgens afkoelen.
Klop de eieren met de suiker schuimig en dik voor tenminste 5 minuten. Zeef de bloem en spatel deze beetje bij beetje door het eimengsel. Spatel ook de gesmolten boter erdoor. Voeg de ube aroma toe. Spatel even goed door en zet vervolgens ca. 2 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet de vorm in (dit hoeft niet als je een siliconenvorm gebruikt). Schep het beslag in de vorm, ik gebruik hiervoor meestal een ijslepel. Bak de madeleines in 10 minuten gaar.
Bestrooi vlak voor serveren met wat poedersuiker.