Walnut brittle is nou typisch zo’n recept dat ik niet te vaak moet maken. Waarom? Ik eet het gewoonweg allemaal achter elkaar op! Die combinatie van mijn favoriete noten, karamel en zeezout is onweerstaanbaar lekker!
Brittle
Het oorspronkelijke recept is volgens mij met pinda’s. Je ziet het veel in Engeland, de vertaling van ‘brittle’ is ‘bros’. En inderdaad is door de toevoeging van baking soda de karamel bros van structuur. Het heeft eigenlijk best veel weg van honeycomb (ook al zo’n gevaarlijk lekker recept).
Suikerthermometer
Ik heb al zo vaak karamel gemaakt dat ik op het oog en door de geur precies weet wanneer de suiker de juiste temperatuur heeft bereikt. Het is vooral een kwestie van er continue bij blijven, het verschil tussen perfect en verbrand is best klein…..Wil je zeker weten dat het goed gaat, gebruik dan een zogenaamde suikerthermometer.
Walnut brittle als lekker kerstcadeau!
Ik maak in december altijd allerlei lekkere eetbare cadeautjes voor vrienden en familie. Roomboter kerstkransjes, meringue en potjes salted caramel of lemoncurd. En deze walnut brittle hoort natuurlijk ook in het rijtje! Doe ze in een mooi zakje of koop bijvoorbeeld bij de Action een leuke voorraadpot of blik.
Baking soda & zeezout vlokken
Gebruik echt baking soda (baksoda) en geen bakpoeder! Baking soda zorgt voor de chemische reactie die luchtbelletjes in de karamel brengt. Ik koop altijd van die zakjes baksoda van Oetker, dat is precies 1 theelepel. Voor de zeezoutvlokken gebruik ik Cornish sea salt (verkrijgbaar bij AH). Hele mooie fijne vlokken met super veel smaak!
Walnut brittle
Walnut brittle
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 100 gram walnoten
- 120 gram fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel baking soda
- 35 gram roomboter
- 35 gram ahornsiroop
- zeezoutvlokken Cornish sea salt
Aan de slag!
- Hak de walnoten grof of verbrokkel met je handen.100 gram walnoten
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de fijne kristalsuiker, ahornsiroop, vanillesuiker en roomboter in een pan en voeg hier 40 ml water aan toe.120 gram fijne kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 35 gram ahornsiroop, 35 gram roomboter
- Breng op een gemiddeld vuur aan de kook. Het gaat flink bubbelen. Wacht tot de suiker gaat karameliseren of de thermometer 150 graden aangeeft.
- Haal van het vuur en roer er de baking soda en vervolgens de walnoten door.1 theelepel baking soda
- Werk snel en doe het mengsel over op de bakplaat met bakpapier. Spreid zoveel mogelijk uit met de spatel en bestrooi met zeezoutvlokken.zeezoutvlokken Cornish sea salt
- Laat geheel afkoelen en breek daarna in stukken. Bewaar in een afsloten blik of pot.