Ik ben dol op zomerfruit! Watermeloen, meloen, perzik, ananas! Vooral van die laatste kan ik geen genoeg krijgen. Gewoon naturel, of in een heerlijke ananas-kokos shake. In de kipkerriesaus of overnight oates. Of op brood, met deze heerlijke ananasjam.
Kinderlijk eenvoudig
Tot een paar jaar geleden wist ik niet hoe kinderlijk eenvoudig het is om jam te maken. En tegelijkertijd zo leuk en bevredigend. En lekker! Ik doe het nu regelmatig. Voor mijzelf en om cadeau te doen. Vooral als fruit in het seizoen is, betaal je weinig en is de smaak het allerbest.
Ananas
Mijn ananasboor is typisch zo’n keukengadget dat je misschien niet vaak gebruikt maar wel onmisbaar is. Want met het grootste gemak haal je een keurige stapel schijven uit de ananas! Die dan ook nog eens prima te gebruiken is als decoratie of om te vullen met fruitsalade!
Recept
Je kunt het recept voor ananasjam ook bijna geen recept noemen. Het gaat bij het maken van jam voornamelijk om de verhouding geleisuiker en fruit. En je kunt experimenteren met het toevoegen van kruiden, zoals bijvoorbeeld tijm of munt!
Doe de check!
Hoe weet je nu of de jam lang genoeg gekookt heeft en goed van dikte is? Doe de schoteltjes check! Schep een lepeltje op een koud schoteltje (leg even vijf minuten vantevoren in de koelkast). Trek er met je vinger een streep door: blijft de jam mooi staan dan is ie goed! Vloeit de streep weer dicht, laat dan nog even langer koken.
Ananasjam
Wat heb je nodig (2-3 jampotjes):
- 1 verse ananas (ca. 400-500 gram vruchtvlees)
- 400-500 gram geleisuiker (net zoveel gram als je aan vruchtvlees hebt
- 2 eetlepels citroensap
Snijd de ananas in stukjes en doe in een pan met de suiker en citroensap. Pureer met de staafmixer fijn maar niet helemaal fijn, een paar grove stukjes erdoor is wel lekker! Breng aan de kook en laat ca. 6 minuten zachtjes doorkoken.
Spoel ondertussen de jampotjes met kokend water. Des te sterieler je werkt, des te langer de jam houdbaar blijft.
Doe de jam in de potten en sluit goed af. Blijft in de koelkast minstens een paar maanden goed!
Oh dat ziet er heerlijk uit. Ik moet meteen denken aan mijn Indische Opa. Hij ‘roosterde’ vroeger altijd witte sneetjes brood op de kachel en besmeerde ze erna met ananasjam. Heerlijk! Overigens heeft mijn vriendin uit Engeland een week of twee geleden aardbeien/citroenjam meegenomen in een potje met deksel. Ik dacht dat ze het had over een houdbaarheid van 2 weken. Is het dus toch langer houdbaar?
Als de potjes goed gesteriliseerd zijn en je de jam in de koelkast bewaard blijven ze maanden goed!
Love ananas dus dit zou er bij mij wel ingaan!
Lekker hè, vooral verse!
Heb zopas heerlijke ananasjam gemaakt dat smaakt voor het hele gezin!
Leuk om te horen!
Heb zopas heerlijke ananasjam gemaakt die smaakt voor het hele gezin!
Owh wat is de ananasjam heeeeerlijk van smaak ik had twee verse ananassen en 2 grote potten jam ervan
Bedankt voor je recept
Maar deze jam kun je altijd maken
Maar ontzettend bedankt
Groetjes liefs Willy
Goed om te horen, krijg gelijk zin om zelf ook weer te maken!