Het is weer tijd voor de maandelijkse foodblogswap. Waarbij je kookt van een aan jou toegewezen blog. En ik was blij deze maand, want koken van de blog van Deb’s bakery & kitchen is zowaar geen straf. Ik koos voor zelf cookie dough maken, naar aanleiding van haar recept voor brownies met cookie dough. En geloof me, kiezen van haar blog is NIET makkelijk. Alles wat Debbie maakt ziet er lekker uit!
Cookie dough
Cookie dough, ofwel deeg voor koekjes, is hip en upcoming. Ben & Jerry gebruikte het al in zijn ijs, en sinds kort kun je in Rotterdam terecht bij Baker’s Dough, de eerste cookie dough bar in Nederland. Uiteraard overgewaaid vanuit Amerika, waar ze wel van zoet houden! Omdat er geen ei in het deeg verwerkt zit kun je dus veilig genieten van een – naar mijn mening – stukje jeugdsentiment. Zalig koekjesdeeg, dat je zo vanuit een bakje in je mond kunt lepelen. Want geloof me, cookie dough is verslavend lekker! En machtig, na één bakje heb je ook echt wel genoeg gehad. Ik althans, Bodhi at er drie…
Variatie
Je kunt natuurlijk naar hartenlust variëren met dit recept. Door er stukjes chocolade in te verwerken (chocolate chip cookie dough), door de vanille te vervangen door cacao (chocolate dough) of door bijvoorbeeld gezouten karamel of pindakaas in het deeg te verwerken. En ook met de toppings kun je natuurlijk helemaal los gaan. Hagelslag, chocoladesaus, oreo’s, marshmallows, noten….
Het echte geheim van zelf cookie dough maken zit ‘m eigenlijk maar in één ding: mixen, mixen en nog eens mixen. Totdat je een echt luchtig en smeuïg geheel hebt. Gebruik dan ook bij voorkeur een staande mixer, je moet echt wel een kwartier mixen!
Zelf cookie dough maken
Wat heb je nodig (ca. 6 flinke porties)
- 150 gram bloem
- 225 gram roomboter
- 90 gram poedersuiker
- 100 gram witte of lichtbruine basterdsuiker
- 1/2 theelepel zout
- 60 ml water
- 2 theelepels vanille extract
- M&M smarties of andere chocolade ter decoratie. Ik gebruikte ook deze Reese’s peanut butter baking chips.
Mix de boter met de suikers tot het helemaal licht en luchtig is en de suiker helemaal is opgenomen. Hiervoor moet je ca. 15 minuten mixen. Voeg beetje bij beetje het water en de vanille extract toe.
Voeg tenslotte de bloem en het zout toe. Meng alles goed door elkaar. Zet de kom nu ca. een half uur in de koelkast. Voldoende om op te stijven (en je er bolletjes uit kunt scheppen).
Schep bolletjes cookiedough in schaaltjes of bekertjes en decoreer met bijvoorbeeld M&M smarties.
Mmm. Mijn favoriet van ben & jerries!
Zeker een keer maken, het is zooooo lekker!
Superleuk, ook al die variaties erbij! Er gaat toch niks boven het snoepen van koekdeeg ?
Lekker he! Bedankt voor het heerlijke recept.