Fruitleer is een eeuwenoud recept dat teruggaat naar het oude Perzische rijk (het huidige Iran) van voor de jaartelling. In het Perzisch werd fruitleer lavashak genoemd. Ook wordt wel de naam Persian fruit roll gebruikt. Zelf fruitleer maken is super leuk en lekker!
Fruitleer
Fruitleer maken was vroeger de ideale manier om fruit te conserveren. Vooral fruit dat (over)rijp en bijna tegen de houdbaarheid aan zat.
Het fruit werd gekookt en dan in dunne lagen uitgespreid en gedroogd in de zon. Dat kon zo vier dagen duren! Tegenwoordig gebeurt dit in een (droog)oven. Suiker toevoegen is zelden nodig. Rijp fruit bevat voldoende suiker en zorgt ervoor dat de natuurlijke smaken behouden blijven. Een lieve collega (thnx Michiel!) nam voor mij van zijn vakantie in Iran fruitleer mee. Zo kreeg ik de smaak te pakken!
Droogoven
Ik maak fruitleer in mijn droogoven. Het is eenvoudig om te doen, heel erg lekker en gezond. Een mooie variant ook op snoep voor kinderen. Het smaakt ook gewoon als snoep, qua structuur een beetje zoals van die dropmatjes. Maar dan met een heerlijke pure en echte fruitsmaak.
Je kunt verschillende soorten fruit gebruiken om fruitleer te maken. Tot nu toe gebruikte ik aardbeien, zespri (gele kiwi) en ananas. Vooral de aardbei is heerlijk! Maar je kunt met alle fruitsoorten aan de slag. Fruit uit het seizoen is het goedkoopst en vaak het best van smaak!
Droogmatje
Het enige wat je verder nog nodig hebt is een droogmatje of een paraflexx sheet. Dat is een soort vetvrij en afneembaar papier. De sheet is af te nemen met een vochtige doek en herbruikbaar. De sheets zijn niet goedkoop maar wel een goede investering!
Zelf fruitleer maken
Wat heb je nodig (per droogplaat):
Ca. 400 gram vers fruit
Pureer het fruit met de staafmixer of foodprocessor. Voeg eventueel honing of suiker toe (dit is eigenlijk niet nodig)!
Leg de paraflexx sheet op een droogtray en spreidt de fruitpuree uit. Beweeg voorzichtig heen en weer om te verdelen over de sheet tot een zo dun mogelijke laag. Droog de puree ca. 8 uur op 57 graden.
Laat afkoelen en rol op of snijd er kleinere matjes van. Bewaar luchtdicht.
“Leuk dat je langs komt op mijn blog! Ik ben Anne-Marie, 51 jaar. Op My happy kitchen & lifestyle deel mijn passie voor koken, eten, reizen en beauty en alles wat het leven net wat leuker en sprankelend maakt.“
Hoi, ik geloof dat het woordje ‘ik’ is weg gevallen tussen ‘deel’ en ‘mijn passie’.
Hoe makkelijk is dat fruitleer te eten. Ik mis helaas mijn grote kiezen namelijk.
Bedankt!
Dank je wel, ik ga het aanpassen!
Na 20 uur in de voedseldroger op 60 graden zijn nog niet alle lagen fruitleer geworden, wat doe ik fout?
Enige dat ik kan bedenken is dat je de lagen te dik gemaakt hebt? Langer laten drogen dus, het komt uiteindelijk wel goed!
Hoi Anne-Marie! In de zon duurt het 4 dagen om te drogen? ( ik woon in zuid-spanje) Hoe dun moet de laag zijn (hoeveel mm)?
Ojee, in mm weet ik dat niet echt. Denk een beetje zoals die dropmatjes die we vroeger aten? Ik gok zo 3 mm? Aangezien de randen sneller drogen dan het midden kun je daar ook een beetje rekening mee houden en de randen wat dikker laten dan het midden. Verder is het gewoon een kwestie van experimenteren!
Ok, bedankt, ik ga het proberen!
Succes!