Al een aantal jaar op rij heb ik geprobeerd om zelf roomborstplaat te maken. En iedere keer opnieuw mislukte dat. Maar aangezien het één van mijn favoriete Sinterklaas traktaties is (wel die van de banketbakker hé, niet die goedkope uit de supermarkt) moest het me toch een keer gaan lukken. Ik gebruikte dit keer een recept van bakker Holtkamp (minus de fondant, die had ik niet in huis) én mijn suikerthermometer. Een van de betere aankopen die ik het afgelopen jaar heb gedaan! Ik maakte er al eerder marshmallows en Italiaans schuim voor de pina colada taart mee!
Koekvormpjes
Ik gebruikte de koekvormpjes die ik in huis had. Daar zaten schattige hartjes bij (in 3 formaten) maar ook een kerstbal, kerstboom en hondenbot. Volgend jaar maar eens investeren in een paar mooie hartvormen van gelijke grootte! Ik heb de vormpjes en het bakpapier natgemaakt en het verwijderen ging op zich goed (de wat grotere vormen braken sneller). De volgende keer zal ik proberen de vormpjes lichtjes in te vetten. Heb je geen vormpjes? Je kunt het mengsel ook verdelen over de bakplaat en het na het drogen in grove stukken breken. p.s. het schattige doosje kocht ik (vorig jaar) bij Xenos.
Roomborstplaat
Wat heb je nodig (ca. 10 stuks, afhankelijk van de grote van je vormpjes)
- 250 gram fijne kristalsuiker
- 5 eetlepels verse vloeibare slagroom
- 2 eetlepels water
Extra nodig: vormpjes, bakpapier, suikerthermometer
Leg op het aanrecht of een bakplaat een vel bakpapier. Maak het bakpapier vochtig (de roomborstplaat blijft dan minder snel kleven) en leg hierop de – eveneens vochtig gemaakte – vormpjes.
Verwarm in een pan met dikke bodem de suiker, slagroom en het water op een laag vuur. Blijf steeds roeren tot het kookt. Laat vervolgens zo’n 5 minuten doorkoken en blijf roeren totdat het mengsel 115 graden heeft bereikt. Haal de pan van het vuur en blijf roeren tijdens het afkoelen. Het mengsel wordt nu dikker en troebel. Dat is het moment om het te verdelen over de vormpjes. Laat een kwartiertje drogen. Leg de vormpjes op zijn kant en laat zo ook de onderkant goed drogen. Na ca. een half uur kun je de vormpjes verwijderen.
Je kunt – als je dat wilt – de helft van het mengsel kleuren met een zakje oplos espresso, opgelost in een lepel water. Dan krijg je dus bruine roomborstplaat met koffie-smaak.
Wat tof dat het eindelijk gelukt is om borstplaat te maken! Borstplaat is een van mijn favorieten sinterklaas lekkernijen en deze zien er echt heerlijk uit.
Ik heb het nog nooit zelfgemaakt. Wat een heerlijkheid 🙂
Gevaarlijk lekker idd
Zo af en toe is zo’n hapje suiker met room toch wel heerlijk!! Leuk dat je dit zelf hebt gemaakt joh 🙂
Ik ben blij dat het eindelijk een keer gelukt is 🙂
Dit is echt mijn favoriete snoep tijdens sinterklaas! Ik kan er echt een heel bakje van leeg eten oeii…
Ik ken het, maken en snel uitdelen is het enige wat helpt 🙂
Toevallig had ik net van de week bedacht om ook borstplaat te maken. Ik vind het heerlijk!
O, dit is zo lekker!
Na veel receptjes en heel veel proberen is het eindelijk gelukt! Super leuk en super lekker 🙂
Wat leuk om te horen! Ik heb ook heel wat pogingen moeten doen
Ik heb dit recept gisteren geprobeerd. De smaak was heerlijk, maar helaas wilde het niet goed stollen.
Ik kreeg het mengsel alleen niet heter dan 110 graden, kan die 5 graden verschil de reden zijn dat het niet hard wilde worden?
Ja helaas kent de verhitting van suiker heel veel verschillende stadia die echt staan of vallen bij een paar graden….