Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de rubriek Zonder pakjes en zakjes: Poffertjesmix
Kant-en-klare poffertjesmix
Met een pak Koopmans poffertjesmix (400 gram, € 1,15) kun je maar liefst 150 poffertjes bakken, voldoende voor 10 porties van 15 stuks. Aan het pak moet nog wel 800 ml. melk, 2 eieren en 3 eetlepels olie worden toegevoegd. Wat koop je eigenlijk voor dat geld?
Ingrediënten: tarwebloem, boekweitmeel, rijsmiddelen (E575, E501), zout. Kan sporen van ei, melk en lupine bevatten.
Niet zo heel veel mis mee eigenlijk. Veel mensen denken dat poffertjes hetzelfde zijn als pannenkoeken, maar dan in een andere vorm. Beslag voor poffertjes moet echter altijd (deels) boekweitmeel en rijsmiddelen bevatten. De poffertjes worden daardoor lekker dik.
In kant-en-klare mixen zit vaak zelfrijzend bakmeel of wordt bakpoeder toegevoegd. Het beslag hoeft dan niet meer te rijzen, en dat scheelt natuurlijk tijd. Tijd genoeg? Probeer dan ook eens deze ‘zonder pakjes’ methode met gist. Het beslag moet een uur rijzen maar je poffertjes zullen nog mooier dik en luchtig worden! Was je al bekend met de geschiedenis van de poffertjes?
Zelfgemaakte poffertjesmix
Wat heb je nodig (8 porties)
- 100 gram boter
- 500 ml. melk
- 150 gram tarwebloem
- 150 gram boekweitmeel
- 1 zakje gist (7 gram)
- 2 eetlepels schenkstroop
- 1 ei
- Snufje zout
- Boter om in te vetten
- Boter, poedersuiker en kaneel om te serveren
Poffertjespan, bijvoorbeeld deze klassieke gietijzeren pan
Maatbeker met schenktuit of knijpfles
Bakkwastje
Smelt 25 gram van de boter in een pannetje. Voeg hier de melk aan toe en verwarm tot het lauwwarm is.
Meng in een beslagkom de beide meelsoorten met de gist. Voeg hier beetje bij beetje het melk-boter mengsel aan toe. Voeg het zout, ei en stroop toe en roer tot het een mooi egaal beslag is. Dek af met een theedoek en laat op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen.
Verwarm de poffertjespan op middelhoog vuur. Doe een klontje boter in de pan en verdeel dit met een bakkwastje.
Doe (een deel van) het beslag in een maatbeker of knijpfles en vul de holtes met het beslag. Keer de poffertjes met een vork (ik vind een satéprikker ook handig!) als de bovenkant bijna gestold is en de onderkant goudbruin. Laat ook de andere kant mooi bruin bakken.
Serveer met een klontje boter, poedersuiker en (desgewenst) kaneel.
Poffertjes! Dat is lang geleden zeg … ik pak mijn boodschappenlijstje er even bij!
Ik eet het ook zelden hoor. Maar als je het dan weer eet…heerlijk!
Ik kwam vorige week blij thuis met een poffertjespan van de kringloop. Had alleen niet op de onderkant gelet: bleek het een pan voor gas te zijn. Dat gaat niet werken op elektra…. Nou maak ik mijn zusje er maar blij mee, maar oh wat baalde ik toen ik erachter kwam!
Ja dat kan ik me voorstellen! Ik heb zelf zo’n ouderwetse gietijzeren poffertjespan, loodzwaar. Volgens mij kan die ook alleen op gas?
Heerlijk en inderdaad veel beter. Alle toevoegingen in de pakjes zijn gewoon niet ok. Toch koop ik ze, de enkele keren dat we poffertjes eten, kant en klaar. Au, dat vind jij vast vreselijk…
Nee hoor, ik ben ook maar een mens 🙂 Heb ze ook weleens gekocht maar vond ze eerlijk gezegd niet echt lekker. Maar mijn zoontje smult er van!