Home » Zonder pakjes en zakjes: Chicken tonight kerrie ananas

Zonder pakjes en zakjes: Chicken tonight kerrie ananas

Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de nieuwe rubriek Zonder pakjes en zakjes: Chicken tonight kerrie ananas.

Chicken tonight kerrie ananas

Chicken tonight kerrie ananas

Ik moet bekennen, ik heb het in mijn studententijd en ook nog lang daarna vaak gegeten: de potjes Chicken tonight van Knorr. Met rijst, kipfilet en een potje had je in een mum van tijd een ‘lekkere’ en voedzame maaltijd op tafel staan. En er was variatie genoeg. Gelukkig dat ook smaak zich ontwikkelt met de jaren…..

Knorr Chicken tonight

Wat zit er eigenlijk in een potje Chicken tonight kerrie ananas?

Voor een pot Chicken tonight kerrie ananas (485 ml) betaal je € 1,55 en krijg je de volgende lange lijst aan ingrediënten:

Water, groenten 17,1% (paprika 10% (rood, groen), wortel), ananas op sap 10% (ananas, water, suiker, zuurteregelaar E330), suiker, plantaardige olie (raapzaad, katoenzaad, palm, kokos), glucosestroop, rozijnen 2,3%, zout, gemodificeerd maïszetmeel, azijn, gember, tomatenpuree, aroma (bevat tarwe, mosterd, selderij), stabilisator E415, eigeel, kerrie, tapiocazetmeel, gebrande suiker.

Laten we even analyseren: het ingrediënt wat als eerste op een etiket genoemd wordt is altijd het ingrediënt waar het product voor het grootste deel uit bestaat. Water dus. Daarnaast zie ik maar liefst vier vermeldingen van suiker. Suiker in de ananas, gewone suiker, glucosestroop en gebrande suiker. Suikerwater dus, met een beetje paprika (10%), een beetje wortel (7%) en ananas (10%).

Deze strijd tegen een potje is niet moeilijk te strijden, en is ook al vaak gedaan. Ik geef dan ook graag het recept van de koningin van de ‘zonder pakjes en zakjes’ Karin Luiten van Koken met Karin. Zij gebruikte in dit recept kokosmelk, wat de saus heerlijk romig maakt. Een aanrader! Ik paste het klein beetje aan, maar de basis is heerlijk en nodigt uit om naar hartenlust te variëren. Laat bijvoorbeeld de rozijnen weg en voeg een handje amandelschaafsel toe. En gebruik goede kerriepoeder, niet dat busje of zakje wat al 3 jaar in je la ligt. Dat smaakt nergens meer naar…..

Chicken tonight kerrie ananas

Wat heb je nodig (4 personen):

  • 400 gram kippendijfilet
  • 400 ml kokosmelk
  • 250 gram verse ananas (of uit blik, maar vers is lekkerder)
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika (ik gebruikt een gele..)
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 ui
  • Een teentje knoflook
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • theelepel sambal
  • 1 eetlepel kerriepoeder (ik gebruikte de Madras curry van Jonnie Boer)
  • 1 eetlepel maizena
  • Scheut plantaardige olie
  • Zout en peper

Snijd de kip in stukjes en bestrooi met peper, zout, maizena en de helft van de kerriepoeder. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de paprika in stukjes.

Laat de olie goed heet worden en bak de kip in 2 minuutjes bruin. Schep uit de pan op een schoon bord, doe een klein scheutje extra olie in de pan en fruit op een laag vuur de ui, knoflook, sambal, gember en de rest van de kerriepoeder tot de ui glazig is. Voeg de paprika toe en fruit 5 minuten mee. Doe de kip terug in de pan, samen met de kokosmelk en de rozijnen. Breng aan de kook en laat op een laag vuur met deksel op de pan ca. 10 minuutjes sudderen. Snijd de ananas in kleine stukjes en laat op het laatst nog even meewarmen. Breng op smaak met zout en peper en serveer met rijst.

Summary
recipe image
Recipe Name
Chicken tonight kerrie ananas
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 11 Review(s)

Tags

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

11 Comments

  1. Dat ziet er lekker uit. Hoewel ik stiekem nog steeds Chicken tonight lust! ?

  2. Heel benieuwd naar dit gerecht!

  3. Wat een heerlijk recept. Ik ben ook helemaal van de ‘ zonder pakjes koken’ en de man die altijd in het weekend kookt, vind recepten zoals jij aangeeft juist zo leuk om te maken. Toevallig had ik gisteren lasagnette uit pak, na ik denk wel een jaar of 4 geen pakken meer te hebben gehad, maar ivm met proefzwemmen leek me dit wel makkelijk. Eerlijk is eerlijk, het was niet lekker. Wat dat ben ike echt verwent met gewoon zuiver koken. Dit recept bewaar ik mooi voor de man om te maken 🙂

  4. Hmm, dat klinkt goed. Ik ben eigenlijk niet zo’n fan van kerrie, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik nog nooit een kerriegerecht ‘from scratch’ heb gemaakt. Ik ga dit eens proberen!
    Wat ik trouwens lastig vind is hoe ik een eetlepel kerriepoeder bij elkaar krijg. Die kruidenpotjes zijn altijd zo onhandig dat je er geen (thee)lepel in kunt steken. Hoe doe jij dat? Heb je allemaal grote verpakkingen van kruiden? Sloop je de deksel ervan af?

    • Hoi Debbie! Ik koop mijn kruiden meestal bij de toko of op de markt (toko-kraam). Stukken goedkoper en meestal in plastic bakjes met deksel. Of ik koop ze in wat grotere hoeveelheid online, bijvoorbeeld bij Van Beekum. Ook lekker zijn de kruiden van Jonnie Boer, die zitten in een mooi blikje waar je gewoon met je lepel in kan. Wel wat prijziger maar van goede kwaliteit!

      • Ik heb het als slechte kok geprobeerd. Het was best lekker, alleen miste ik toch wat smaak. Kan het zijn dat de kokosmelk de smaak een beetje flets maakt? Of heb ik te goedkope kerrie gebruikt?

        • Hoi André, ik ben bang dat laatste. Veel mensen hebben kerrie een eeuwigheid in een potje staan, maar kruiden verliezen veel smaak! Maar ik zeg ook altijd: koken is proeven. Smaak is persoonlijk dus proef tijdens het koken en voeg naar smaak meer kruiden/zout/smaakmakers toe!

  5. Een goed alternatief! Maar ik schrik wel van de grote hoeveelheid ingrediënten. Dan is zo’n pot waar alles al in zit wel verleidelijk…..

    • Haha, daar heb je wel een punt! Alhoewel het best meevalt hoor, als je de dingen die je waarschijnlijk toch wel in je keukenkastje hebt staan (peper, zout, maizena, kerriepoeder, sambal, olie, ui, knoflook) wegstreept blijven er nog maar 6 verschillende ingrediënten over.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*