Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de nieuwe rubriek Zonder pakjes en zakjes: pannenkoekenmix.
Pannenkoekenmix: twee keer zo duur
Voor een pak bloem betaal je in de supermarkt rond de 0,89 cent per kilo. Een pak pannenkoekenmix (400 gram) kost rond de 1 euro. Meer dan 2 x zo duur dus! En ook zo’n pak bestaat feitelijk uit niets meer dan bloem, je moet dus gewoon nog melk en eieren toevoegen.
En vaak wordt aan de bloem nog smaakmakers als zout en suiker toegevoegd. Dat doen we toch gewoon liever zelf, als het al nodig is?
Of neem de pannenkoekenshaker. Voor 1,65 hoef je hieraan zelfs geen (scharrel)eieren meer toe te voegen. Het ‘scharrrelkipheeleipoeder’ heeft Koopmans er al voor je in gedaan… .I rest my case. Pannenkoekenmix maak je vanaf nu dus gewoon zelf. Met ingrediënten die je waarschijnlijk ook gewoon al in huis hebt. Was je al bekend met de geschiedenis van de pannenkoek?
Pannenkoekenmix
Pannenkoekenmix (voor ca. 8 pannenkoeken)
- 250 gram bloem
- 500 ml melk
- 2 eieren (middel)
- snufje zout
Om te bakken en serveren:
- roomboter
- suiker
- stroop
- en wat je verder allemaal lekker vindt!
Doe de bloem, eieren, zout en de helft van de melk in een grote kom en mix met de mixer of garde. Voeg de rest van de melk toe en mix tot een glad beslag. Laat een paar minuutjes rusten in de koelkast.
Verwarm wat roomboter in een grote (pannen)koekenpan met anti-aanbaklaag. Schep met een soeplepel een dun laagje beslag in de koekenpan en verdeel dit over de bodem door de pan een beetje rond te draaien.
Bak tot de onderkant licht gekleurd is en de bovenkant droog. Draai om met een spatel of gebruik het deksel van de pan. Laat de andere kant nog een minuutje bakken.
Serveer warm met suiker of stroop.
Ongelofelijk eigenlijk dat je gewoon voor de gek gehouden wordt! Zo ook bij cakemix van koopmans, moet je volgens mij ook nog boter, suiker en eieren toevoegen haha.
Grappig, cakemix is de volgende die ik heb klaar staan in deze serie 🙂
Wat een fijne blog! Even een vraag, wat voor bloem heb ik nodig? Maakt het uit of het tarwebloem of patentbloem is?
Dank je wel Irene! Je kunt allebei gebruiken. Patentbloem is ook tarwebloem, maar dan fijner gemalen. Het resultaat wordt wel altijd net even iets fijner en luchtiger, daarom is patentbloem bij uitstek geschikt voor cake, koekjes en taart. Maar ik denk dat voor pannenkoeken tarwebloem prima is.
Hai!!! Ja verbluffend simpel he! Weten jullie een goed recept voor poffertjes? Of het verschil met pannenkoeken mix? Wil vanmiddag graag poffertjes bakken met de kids 🙂
Mix voor poffertje verschilt van dat van pannenkoeken, vooral door de toevoeging van bakpoeder, wat de poffertjes lekker luchtig maakt. Meng – voor ca. 40 poffertjes – 250 gram bloem met 1 theelepel bakpoeder en een snufje zout. Roer hier beetje bij beetje 400 ml melk door en twee eieren. Klaar!
ik wist dit gelukkig wel en maak altijd mijn pannenkoeken met bloem, maar zooo veel mensen trppen hier in…echt erg eigenlijk! Makkelijk geld verdienen zo…
Tja, gemak dient de mens. En sommige mensen vinden zo’n pak nou eenmaal makkelijker. Maar het kan geen kwaad om op deze manier af en toe eens even te laten weten hoeveel je eigenlijk te veel betaald voor ingrediënten die je eigenlijk geeneens wilt!
Poffertjes maak ik zelf altijd met de helft tarwebloem en de helft boekweitmeel. Volgens mij is dat het ‘originele’ recept… maar met alleen bloem kan het natuurlijk net zo goed 😉 Krijg er meteen weer zin in!
Oeps, reply vergeten aan te klikken.
Goede tip Rik, thnx! Ga ik de volgende keer eens proberen.
Wat een goed idee dit! Ik ga deze rubriek zeker volgen!
Dank je Esther!
Helemaal mee eens! Daar heb je echt geen pak met pannenkoekenmix voor nodig. Nog erger vind ik de kant-en-klare pannenkoeken die je kunt opwarmen in de magnetron. Die smaken niet eens naar pannenkoek vind ik!
Mee eens, al maak ik mijn zoontje daar dus wel blij mee….Smaak moet zich nog ontwikkelen (hoop ik)
Also je je bloem niet zelf maakt, komt het dus gewoon uit een pakje of zakje!!!!
Tja als je zo streng in de leer bent….dan moet je dus ook je eigen rijst gaan oogsten?
Ik heb die leer niet verzonnen. Gewoon niet zo interessant lopen doen met ‘ik kook niet uit pakjes en zakjes’.
Jij ook nog een fijn weekend 🙂