Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de nieuwe rubriek Zonder pakjes en zakjes: verse kruidenboter
Kruidenboter
Niet te versmaden op een stokbroodje. Of op een vers gebakken biefstukje. Maar ook heerlijk om bijvoorbeeld champignons of datzelfde biefstukje in te bakken. Verse kruidenboter. Kant-en-klaar te koop in de supermarkt of ‘zelf te maken’ met een handige kruidenmix. Serveer morgen bij het de borrel of het gourmetten nu eens een keer verse kruidenboter. Je weet niet wat je proeft zo lekker. Hup naar de winkel voor, die zijn vandaag nog open!
Wat zit er eigenlijk allemaal in?
AH kruidenboter met knoflook, bakje 125 gram, € 2,00
Ingrediënten: 90% roomboter, plantaardige olie (zonnebloem, raap), 1,5% gedroogde knoflook, peper, bieslook, dextrose, zout, maltodextrine, gistextract, gedroogde ui, natuurlijk ui aroma, conserveermiddel (E202).
Duyvis kruidenboter mix knoflook, zakje, 0,38 cent, zelf roomboter toevoegen
Ingrediënten: Palmolie, knoflookpoeder, uienpoeder, glucosestroop, zout, kervel, gedroogde glucosestroop, specerijen (witte peper, zwarte peper, foelie, nootmuskaat), aroma, melkeiwit, smaakversterker (mononatriumglutamaat), zuurteregelaar (citroenzuur).
Die verse kruidenboter van AH valt me alleszins mee . Er wordt in ieder geval roomboter gebruikt. Meteen een waarschuwing: des te goedkoper de kruidenboter, des te groter de kans dat je margarine met knoflook en uienpoeder eet. Het zakje van Duyvis laten we dan ook hangen, vooral ook door het gebruik van mononatriumglutamaat. Bah.
Zelf maken dus
En dat is zoals gewoonlijk weer niet moeilijk. Maar wat een verschil in smaak. Van zelfgemaakte kruidenboter blijf je eten. Wij gebruiken het liefst platte peterselie en bieslook, maar je kunt ook variëren met kruiden als dille of basilicum. Zorg in ieder geval dat de roomboter op kamertemperatuur is. Dat mixt wel zo lekker. Laat daarna opstijven in bijvoorbeeld een rol in plastic folie (zodat je er daarna plakjes van kunt snijden) of spuit het met een spuitzak mooi op in een schaaltje.
Je kunt verse kruidenboter ook prima invriezen. Spuit mooie rozetjes op een vel bakpapier. Leg deze in de vriezer en wanneer de rozetjes bevroren zijn doe je ze in een afsluitbaar bakje. De rozetjes zijn zo ontdooit. Ideaal dus voor op de biefstuk!
Verse kruidenboter
Wat heb je nodig (een potje van ca. 150 gram)
- Klein bosje platte peterselie (naar smaak)
- Klein bosje bieslook (naar smaak)
- 125 gram gezouten roomboter, op kamertemperatuur.
- Teentje knoflook
- Versgemalen zwarte peper
- Zout
Snijd de peterselie en de bieslook fijn met een scherp mes. Pers het teentje knoflook uit. Mix alles met de zachte roomboter en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. That’s it!
Hij is zeker heerlijk Anne Marie. Nu we dat bij jou hebben gegeten moeten we zeker geen kant en klaar kruidenboter meer.
Ik gebruik bijna geen pakjes en zakjes meer! En de smaken die je dan proeft zijn ongelooflijk! Dat ik dat nou niet eerder heb gedaan!
Het is gelukkig nooit te laat om goed te eten!
Zoveel lekkerder! Ik klop de boter vaak eerst ook nog even heel erg luchtig totdat ie mooi wit is (net als bij botercreme). Heerlijk, kan geen pakje, potje of wat dan ook tegenop inderdaad. Fijne kerstdagen
Dat is een goed idee, bedankt voor de tip! Ga ik volgende keer ook proberen.
Wat is dit makkelijk om te maken zeg! Een echte aanrader ?
Ik maak hem ook altijd zelf, zoveel lekkerder!!