Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de nieuwe rubriek Zonder pakjes en zakjes: aardappelpuree
Ik moet hier wel even eerlijk wat bekennen….Ik vind aardappelpuree heerlijk. En dus ook die uit zo’n zakje dat je alleen nog maar hoeft te mengen met water… Zo lang er maar een flinke klont gezouten roomboter in gaat en het gloeiend heet is. Echte comfortfood wat mij betreft. Okay – tot zover mij beschamende bekentenis.
Wat zit er eigenlijk in?
Aan een zakje Maggi aardappelpuree (portie voor 2 personen) hoef je alleen nog maar 500 ml kokend water toe te voegen. Plus een klontje roomboter om het af te maken. Wat krijg je precies voor die 55 cent (€ 1,11 voor 2 zakjes)?
Aardappelen (85%), plantaardig vet (palm), magere melkpoeder (4,9%), zout, lactose, melkeiwitten, emulgator (E471), stabilisator (E331), aroma, nootmuskaat, zuurteregelaar (citroenzuur), antioxidant (e223 (sulfiet)), extracten van peper, nootmuskaat, kurkuma.
Valt op zich nog wel mee toch, die 85% aardappelen? Scheutje melk erbij, wat boter, peper, zout en nootmuskaat. Alleen die E-nummers, die hebben we liever niet. Vooral sulfiet, wat nogal eens allergische reacties kan veroorzaken. En laten we wel wezen: met echte aardappelpuree heeft het weinig van doen. Maak het maar gewoon zelf, je proeft het verschil! Overigens ben je met zelf maken niet echt goedkoper uit, tenzij je je aardappels echt groot inkoopt.
Aardappelpuree
Wat heb je nodig (voor ca. 4 personen):
- 1 kilo (kruimige) aardappelen
- 150 ml. melk
- 50 gram roomboter
- peper, zout en nootmuskaat
Schil de aardappelen en snijd ze in (gelijke) stukken. Breng aan de kook in water met wat zout. Kook 20 minuten en giet af. Zet de pan nog even terug op een laag pitje en laat – met de deksel op de pan – even kort droogkoken. Verwarm ondertussen de melk ca. 30 seconden in de magnetron. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper of pureeknijper. Met die laatste schijn je een nog luchtiger resultaat te krijgen. Voeg de melk en boter toe, roer tot alles opgenomen is. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Pureeknijper proberen?
Of toch liever een ouderwetse stamper?
Hoi Anne-Marie ik ben ook een liefhebber van puree maak dat ook altijd vers.Tip als ik het in de oven doe stop ik ook een eitje erbij blijft het lekker luchtig en dan dat bruine korstje smullen maar
Wat een goede tip, dank je wel!
Ohh die zakjes at ik vroeger wel eens als avondeten als ik ’s avonds moest werken. Te erg… Heb ze nu al jaren niet meer gegeten, benieuwd of ik het nu nog steeds lekker vind…
Het is ook wel heel makkelijk en snel klaar te maken. Ik at het met een tartaartje en blikje doperwtjes, binnen 5 minuten warm eten op tafel…..
Ik heb ooit ergens gegeten waar wij stamppot andijvie kregen met aardappelpuree uit een pakje. Oooo man ik vind dat zo ontzettend vies heh. Ik snap dat mensen het heel makkelijk vinden maar zelf maken is zoveel lekkerder!
Om het zelf een keer te eten bij haast okay, maar om het aan gasten te serveren….