Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediรซnten binnen te krijgen. In dit deel van de nieuwe rubriek Zonder pakjes en zakjes: champignonroomsaus
Wat zit er eigenlijk in?
Voor een pakje champignonroomsaus van Knorr (300 ml โ 3 porties ) betaal je โฌ 1,38 en krijg je de volgende ingrediรซnten:
Water, champignon 12%, room 9,3%, plantaardige oliรซn (zonnebloemolie, palmolie), gemodificeerd maรฏszetmeel, zout, aardappelzetmeel, emulgator (E472e), sjalot, uien, suiker, aroma, verdikkingsmiddelen (E415, E412), champignonsapconcentraat 0,1%, gistextract.
Het meest opvallende (naast het hoofdingrediรซnt waterโฆ): de champignonsapconcentraat!! Van maar liefst 0,1%. Voor die lekkere volle smaak van champignons? Waarvan er maar liefst 12% van in zitten.
Champignonroomsaus vers maken
Nee, dan deze verse champignonroomsaus. Ietsje meer werk (maar echt niet veel!) en boordevol champignons (of andere paddestoelen naar wens). Romig, fluweelzacht en zonder toegevoegde suiker. En het is geeneens zoveel werk. Je kunt de saus ook al eerder op de dag bereiden, laten afkoelen en afgedekt wegzetten. Vlak voor serveren hoef je het dan alleen nog even op te warmen. De smaak te pakken? Maak dan ook eens deze peperroomsaus, portsaus of hollandaisesaus!
Serveer de champignonroomsaus in een mooie sauskom bij bijvoorbeeld een lekker stukje varkenshaas.
Hoe lang blijft champignonroomsaus goed in de koelkast?
Champignonroomsaus blijft ongeveer 3 tot 4 dagen goed in de koelkast als het afgedekt wordt bewaard. Ideaal dus om voor te bereiden!
Wat zijn de beste gerechten om met champignonroomsaus te serveren?
Champignonroomsaus is heerlijk bij vlees, zoals biefstuk, kip en varkenshaas, maar kan ook worden geserveerd met vegetarische opties, zoals groenteburgers of gegrilde groenten.
Kun je champignonroomsaus vegetarisch of veganistisch maken?
Champignonroomsaus kan vegetarisch zijn als je groentebouillon of paddenstoelenbouillon gebruikt. Voor een vegan saus vervang je ook de slagroom en roomboter door plantaardige varianten.
Champignonroomsaus
Champignonroomsaus
Ingrediรซnten
- 250 ml slagroom
- 200 ml runderbouillon (van een blokje)
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 350 gram champignons
- 1 eetlepel bloem
- 1 bosje platte peterselie fijngehakt (ca. 2 eetlepels)
- 1 klontje roomboter
Aan de slag!
- Verhit een klontje roomboter in een diepe (koeken)pan en fruit hierin het fijngesneden sjalotje en de fijngesneden (of geperste) knoflook.
- Voeg de champignonplakjes toe en bak tot deze bruin en zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de bloem toe, laat even kort garen. Voeg nu de bouillon en slagroom toe en laat inkoken tot de gewenste dikte.
- Test nogmaals of er nog zout en peper nodig is. Voeg voor serveren de fijngehakte peterselie toe.
Notities
-
Hoe lang blijft champignonroomsaus goed in de koelkast?
Champignonroomsaus blijft ongeveer 3 tot 4 dagen goed in de koelkast als het afgedekt wordt bewaard. - Wat zijn de beste gerechten om met champignonroomsaus te serveren? Champignonroomsaus is heerlijk bij vlees, zoals biefstuk, kip en varkensvlees, maar kan ook worden geserveerd met vegetarische opties, zoals groenteburgers of gegrilde groenten.
-
Kun je champignonroomsaus vegetarisch of veganistisch maken?
Champignonroomsaus kan vegetarisch zijn als je groentebouillon gebruikt. Voor een vegan saus vervang je de slagroom en roomboter door plantaardige varianten. -
Kan champignonroomsaus ook glutenvrij gemaakt worden?
Ja, champignonroomsaus kan glutenvrij worden gemaakt door de bloem te vervangen door een glutenvrij meel, zoals rijstmeel of maรฏzena.
Dit moet ik onthouden voor Kerst, mijn ouders zijn dol op champignon roomsaus. Dit klinkt veel beter dan het zakje. ๐
Heerlijk bij een varkenshaasje. Ga jij het kerstdiner verzorgen dit jaar?
Champignonsaus zonder pakjes/zakjes maak ik al jaren. Veel lekkerder en uiteraard veel gezonder. Op deze manier ken ik her recept nog niet, maar lijkt me zeker het proberen waard.
Nou ben ik ook wel benieuwd naar jouw manier!
Dit ziet er veeeel beter uit dan zo’n saus uit een pakje. Ben dol op champignons!
Ja toch? Kleine moeite, groots effect!
Vandaag 2e Kerstdag 2019, deze champignonroomsaus gemaakt bij varkenshaas medaillons.
Het was sรบper lekker, lekker romig met veel smaak.
Dit recept komt in mijn favorieten map, en ga ik zeker vaker maken.
Een dikke 10 !!
Wat leuk om te horen! Wij hebben gisteren de champignonroomsaus gegeten.
Vandaag gemaakt. Ik had geen slagroom, maar wel kruidenroomkaas. Dat was een prima vervanging!
Het inleidende geklaag over pakjes was voor mij niet nodig geweest!
Top recept!
Goede tip. ga ik ook eens proberen. ‘Het inleidend geklaag’ is een poging om op mijn kleine stukje internet mensen wat wijzer te maken over wat ze eten ๐
Woon inmiddels bijna 6 jaar Down Under in Sydney. Hier lijken de peper, champignon en andere sauzen allemaal op elkaar. Had heel veel zin in een schnitzel met “Nederlandse” champignon roomsaus. Heb nog een scheutje sherry toegevoegd, wat een heerlijke smeuige saus is dit. Ga het recept zeker nog een keer gebruiken.
Goed idee, dat scheutje sherry! Leuk om te horen. Volgende week komt er ook een recept voor pepersaus online.
Heerlijk bij een ribeye met gebakken aardappeltjes en salade. Komt meerde keren per maand op tafel.
Lekker! Leuk om te horen ๐
Heerlijke saus en makkelijk te bereiden. Een aanrader
Dank je wel!
Is de saus te bewaren? Wil hem een dag vantevoren maken.
Ja dat kan, meestal dikt de saus dan wel wat in. Je kunt ‘m dan verdunnen met wat extra room.
Wat ziet dat er heerlijk uit .Wij zijn dol op champignons en vooral Kastanje champignons .Deze saus ga ik zeker ook zelf maken binnenkort .
Gr Elisabeth
Is zeker ook heerlijk met kastanjechampignons!
Vandaag gemaakt voor Kerstavond (morgen) zodat smaken blenden. Als extra toevoeging: eekhoorntjesbrood en kastanjechampignons voor nog meer body.
Zalig! Eet smakelijk vanavond!
Was heerlijk! Top recept!
Dank je wel ๐
Een prima recept hoor, maar als je dan echt zonder pakjes en zakjes wil werken maak dan ook de bouillon zelf vers, zoveel werk is het niet en makkelijk in vaak voorkomende porties in te vriezen, dan is het echt helemaal vers.
Daar heb je helemaal gelijk in!