Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediƫnten binnen te krijgen. In dit deel van de rubriek Zonder pakjes en zakjes: hollandaise saus, ook wel bekend als aspergesaus.
Hollandaise saus (saus voor asperges)
Als het aspergetijd is dan zijn de zakjes niet aan te slepen. Hollandaisesaus ā ook wel aspergesaus of botersaus genoemd ā smaakt nu eenmaal perfect bij deze heerlijke groente (sorry, ik lust ze dus nietā¦.). Maar ook op een stuk gebakken zalm of een gepocheerd eitje is hollandaisesaus een heerlijke Ć©n calorierijke traktatie. En was je al bekend met de geschiedenis van de hollandaisesaus?
Knorr saus voor asperges
Knorr noemt haar hollandaise saus in een zakje āsaus voor aspergeā. Wel zo makkelijk voor de consument die gewoon op zoek is naar ā inderdaad ā die lekkere botersaus voor op de asperges. Je hoeft alleen 250 ml water en 50 gram boter toe te voegen en aan de kook te brengen. Een kind kan de was doen! Een zakje bevat 42 gram poeder, kost 0,84 cent en is goed voor ruim een kwart liter hollandaise saus.
Wat zit er eigenlijk in?
Aardappelzetmeel, palmvet, melkwei 20%, zout, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, melksuiker, maltodextrine, melkeiwitten, citroensappoeder, aroma, kaliumchloride, specerijen, fructose, sojasaus, gistextract.
Mmm, een bedenkelijk lijstje. Veel bindmiddel en suiker vooral. En wat zijn in godsnaam gehydrolyseerde plantaardige eiwitten???
En dat terwijl hollandaise saus eigenlijk voornamelijk bestaat uit ei en boter. Met een zuurtje, in de vorm van azijn of citroensap. Maak deze eenvoudige versie in de blender (of met een staafmixer met hoge mengbeker). Dan ben je net zo snel klaar als met zoān pakje! Martha Stewart laat je zien hoe simpel het is!
Zelf hollandaise saus of aspergesaus maken
Hollandaise saus of aspergesaus
Wat heb je nodig:
- 1 blender
Ingrediƫnten
- 100 gram roomboter
- 1 eierdooier L, op kamertemperatuur
- 1 eetlepel water
- 1 theelepel citroensap of azijn
Aan de slag!
- Smelt 100 gram boter in een pannetje op een laag vuur totdat het helemaal gesmolten is (let op, laat niet bruin worden). Giet de gesmolten boter in een kannetje of maatbekertje.
- Doe de eidooier in de blender. Voeg het water, citroensap of azijn en zout naar smaak toe. Zet de blender aan.
- Nu giet je, terwijl de blender rustig aan staat, heel langzaam de gesmolten boter erbij. Echt heel heel langzaam. Je ziet de saus nu rustig aan dikker worden.
Dat ga ik ook eens proberen Anna Marie. Want in tegenstelling tot jou zijn je vader en moeder gek op asperges. Op zich vind ik zo’n zakje saus niet eens zo verkeerd, het nadeel ervan vind ik dat het in de pan redelijk vast is, maar op je bord word het gelijk heel dun.
Ik weet dat jullie er gek op zijn. Probeer het maar eens, benieuwd wat je er van vindt!
Ziet er heel goed uit!!!
Wat ziet dit er goed uit. Ik persoonlijk hou er erg van om alles helemaal zelf te maken, dan weet je precies wat er in zit. Ik maak zelfs mijn eigen likeur! https://carrieremamma.nl/2017/05/11/home-made-likeur-uit-eigen-tuin/
Maar vanavond ga ik denk ik ook voor de asperges!
Jaaaaaa, likeur maak ik ook altijd zelf. Zo leuk om te doen!
Ziet er heel goed uit, dit ga ik binnenkort eens even uitproberen!