Home Ā» Zonder pakjes en zakjes: hollandaise saus (saus voor asperges)
hollandaise saus

Zonder pakjes en zakjes: hollandaise saus (saus voor asperges)

Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediĆ«nten binnen te krijgen. In dit deel van de rubriek Zonder pakjes en zakjes: hollandaise saus, ook wel bekend als aspergesaus.

eggs benedict met hollandaisesaus

Hollandaise saus (saus voor asperges)

Als het aspergetijd is dan zijn de zakjes niet aan te slepen. Hollandaisesaus ā€“ ook wel aspergesaus of botersaus genoemd ā€“ smaakt nu eenmaal perfect bij deze heerlijke groente (sorry, ik lust ze dus nietā€¦.). Maar ook op een stuk gebakken zalm of een gepocheerd eitje is hollandaisesaus een heerlijke Ć©n calorierijke traktatie. En was je al bekend met de geschiedenis van de hollandaisesaus?

Knorr saus voor asperges (hollandaisesaus)

Knorr saus voor asperges

Knorr noemt haar hollandaise saus in een zakje ā€˜saus voor aspergeā€™. Wel zo makkelijk voor de consument die gewoon op zoek is naar ā€“ inderdaad ā€“ die lekkere botersaus voor op de asperges. Je hoeft alleen 250 ml water en 50 gram boter toe te voegen en aan de kook te brengen. Een kind kan de was doen! Een zakje bevat 42 gram poeder, kost 0,84 cent en is goed voor ruim een kwart liter hollandaise saus.

Wat zit er eigenlijk in?

Aardappelzetmeel, palmvet, melkwei 20%, zout, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, melksuiker, maltodextrine, melkeiwitten, citroensappoeder, aroma, kaliumchloride, specerijen, fructose, sojasaus, gistextract.

Mmm, een bedenkelijk lijstje. Veel bindmiddel en suiker vooral. En wat zijn in godsnaam gehydrolyseerde plantaardige eiwitten???

En dat terwijl hollandaise saus eigenlijk voornamelijk bestaat uit ei en boter. Met een zuurtje, in de vorm van azijn of citroensap. Maak deze eenvoudige versie in de blender (of met een staafmixer met hoge mengbeker). Dan ben je net zo snel klaar als met zoā€™n pakje! Martha Stewart laat je zien hoe simpel het is!

Zelf hollandaise saus of aspergesaus maken

hollandaise saus

Hollandaise saus of aspergesaus

Zelfgemaakte hollandaise saus is zoveel lekkerder dan uit een pakje! Heerlijk bij asperges of een gepocheerd eitje.
Afdrukken Pin
Gang: saus
Keuken: Frans
Trefwoord: klassieker
Voorbereidingstijd: 3 minuten
Bereidingstijd: 2 minuten
Totale tijd: 5 minuten
Porties: 1 schaaltje

Wat heb je nodig:

Ingrediƫnten

  • 100 gram roomboter
  • 1 eierdooier L, op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel citroensap of azijn

Aan de slag!

  • Smelt 100 gram boter in een pannetje op een laag vuur totdat het helemaal gesmolten is (let op, laat niet bruin worden). Giet de gesmolten boter in een kannetje of maatbekertje.
  • Doe de eidooier in de blender. Voeg het water, citroensap of azijn en zout naar smaak toe. Zet de blender aan.
  • Nu giet je, terwijl de blender rustig aan staat, heel langzaam de gesmolten boter erbij. Echt heel heel langzaam. Je ziet de saus nu rustig aan dikker worden.

Notities

Je kunt ditzelfde proces ook prima doen met een staafmixer en hoge beker!
Tips over hoe eieren te scheiden en wat je kunt doen met overgebleven eiwit of eidooier?
Delen op Facebook
Foto’s hollandaise saus: Shutterstock
Summary
recipe image
Recipe Name
hollandaise saus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

6 Comments

  1. Dat ga ik ook eens proberen Anna Marie. Want in tegenstelling tot jou zijn je vader en moeder gek op asperges. Op zich vind ik zo’n zakje saus niet eens zo verkeerd, het nadeel ervan vind ik dat het in de pan redelijk vast is, maar op je bord word het gelijk heel dun.

  2. Ziet er heel goed uit!!!

  3. carrieremamma

    Wat ziet dit er goed uit. Ik persoonlijk hou er erg van om alles helemaal zelf te maken, dan weet je precies wat er in zit. Ik maak zelfs mijn eigen likeur! https://carrieremamma.nl/2017/05/11/home-made-likeur-uit-eigen-tuin/

    Maar vanavond ga ik denk ik ook voor de asperges!

  4. Ziet er heel goed uit, dit ga ik binnenkort eens even uitproberen!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*