Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder te veel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de rubriek ‘Zonder pakjes en zakjes’: peperroomsaus.
Wat zit er eigenlijk in een zakje peperroomsaus?
Voor een zakje peperroomsaus van Knorr (30 gram poeder voor 250 ml saus) betaal je 0,99 en krijg je de volgende ingrediënten:
Tarwebloem, magere melkpoeder, aardappelzetmeel, gejodeerd zout, groene peperkorrels 2,8%, zout, suiker, aroma, mineraalzout (kalium), botervet, roompoeder 1%, gistextract, witte peper 0,7%, knoflookpoeder, palmvet, kurkuma, peterseliewortel, kleurstof: paprika-extract kan ei, soja, selderij, mosterd bevatten.
Behoorlijk weinig peper dus, en al helemaal niet romig! Dat moet beter kunnen.
Witte of bruine saus
Zelf saus maken is eigenlijk heel makkelijk. Net als bij de champignonroomsaus maak je een basis waaraan later de smaakmakers (champignons, pepers) worden toegevoegd. Zelfgemaakte saus is zoveel lekkerder! Je kunt het ook prima vantevoren maken en later opwarmen (of bewaren in een thermosfles). Heerlijk op een biefstukje! Je kunt de cognac ook weglaten als je dat liever niet gebruikt. Of vervangen door b.v. (droge) sherry of Madeira.
Daarnaast zijn er ook nog groene sauzen, op basis van verse kruiden. Zoals deze heerlijke groene saus voor bij gebakken vis.
Peperroomsaus
Wat heb je nodig (voor ca. 4 personen)
Ingrediënten
- 2 sjalotjes
- Klontje roomboter
- 200 ml vleesfond (kalfs of rund)
- 200 ml slagroom
- 4 eetlepels groene peperkorrels (meer of minder naar smaak)
- 3 eetlepels cognac (of sherry, madeira)
Snipper de sjalotjes fijn. Smelt de boter in een steelpan en fruit de sjalotjes een paar minuten op laag vuur. Voeg de cognac toe en laat even inkoken. Voeg nu de fond toe en breng alles aan de kook. Laat het op matig hoog vuur inkoken tot ongeveer de helft (zo’n 10 minuten). Roer de slagroom erdoor en kook alles in tot een lichtgebonden saus in ca. 10-15 minuten. Voeg de peperkorrels toe en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
Hoi Anne-Marie, een gelukkig en smakelijk 2021 toegewenst. Gisteren heb ik jee peperroomsaus gemaakt maar het originele recept kreeg ik niet voor elkaar en moest wat toevoegen om binding te krijgen. Het recept oogt gemakkelijk te bereiden en stap voor stap moet je tot een licht gebonden saus komen maar helaas niet zonder toevoeging van wat bloem. De volgende keer zal ik dan ook een lepel bloem aanzetten met de sjalotjes. Ik den ook het kneuzen van de pepertjes zal nog een hogere smaak geven denk ik. kortom een tweede keer maken en zal het dan ook melden.
U ook een goed en gelukkig 2021! Als je het maar lang genoeg inkookt wordt het altijd wel gebonden. Maar het kan zeker geen kwaad een eetlepel bloem mee te bakken, dan bereik je sneller resultaat! Kneuzen van de pepertjes is een goed idee!