In het kader van de internationale Sherry week (6-12 november) ben ik – samen met 19 andere bloggers – geselecteerd om een wijn–spijs combinatie te bedenken. Bij mijn gerecht koos ik voor de meest complexe en zware sherry, de Oloroso. Deze Jerez-Xeres Oloroso is namelijk dé perfecte partner voor dit bijzondere voorgerecht, een hartige cheesecake met vijgen en ham.
Romig versus krachtig
De romige smaak van de kaas, de hartige ham en de zoute koekjesbodem combineren heerlijk met de friszoete smaak van de vijgencompote en de verse vijgen. Het knapperige hazelnootje maakt de smaaksensatie af.
Oloroso – met 17% alochol – heeft een warm en krachtig aroma. Het doet denken aan hout, tabak en gedroogde bladeren. Het completeert de romige friszoete smaak van deze hartige cheesecake met vijgen perfect!
Sherry
Drink jij wel eens sherry? Sherry is een Spaanse (met alcohol) versterkte wijn afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera in Andalusië. Alleen wijn uit deze streek mag zich sherry noemen. Sherry is de Engelse verbastering van Jerez. Vorig jaar maakte ik ook al een heerlijke combi, dit keer met zoete sherry: wentelteefjes van pannetone.
Sherry wijnen zijn grofweg te verdelen in drie categorieen: droge sherry wijnen (zoals de door mij gebruikte oloroso), zoete sherry wijnen en likeur wijnen. Je leest er alles over op de site van de sherry wines.
Tip voor het kerstdiner?
Het fijne van dit voorgerecht is dat je het makkelijk een dag eerder kunt voorbereiden. Maak het dan klaar tot de roomkaas laag en decoreer op het laatste moment met de ham, vijgencompote, verse vijgen en noten. Het voorgerechtje is voor 8 personen, halveer eenvoudig de hoeveelheden voor 4 personen. Serveer met een glaasje Oloroso sherry. Alvast een tip voor het kerstdiner?
Hartige cheesecake met vijgen en ham
Wat heb je nodig (8 personen)
- 100 gram zoute koekjes (b.v. Tuc)
- 50 gram roomboter
- 200 gram vijgencompote of jam
- 100 ml slagroom
- 200 gram verse roomkaas
- 4 plakken rauwe ham (ik gebruikte Serrano ham)
- handje hazelnoten
- 2 verse vijgen
8 glaasjes (type klein whiskeyglas of grote amuseglaasjes)
Doe de crackers in een stevig zakje en rol of sla ze plat met een pan of deegroller. Laat de boter langzaam smelten in een pannetje en roer er de kruimels van de zouten koekjes door. Verdeel dit over de bodem van 8 glaasjes en druk voorzichtig aan met de achterkant van een lepel. Zet in de koelkast voor tenminste 30 minuten.
Schep in elk glaasje een eetlepel vijgenjam. Klop de slagroom stijf. Roer de roomkaas los en spatel hier de stijfgeslagen room door. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de glaasjes en zet terug in de koelkast tot gebruik (tenminste 2 uur).
Snijd de plakken Parmaham overdwars in tweeën en draai hier roosjes van. Verdeel over de glaasjes. Snijd de vijgen in vieren, hak de hazelnoten en grof. Verdeel de hazelnoten en vijgen over de glaasjes en serveer met een lepeltje of gebaksvorkje.
Yassssss, lekker! Ik heb nog nooit een glas sherry gedronken, maar het ziet er fantastisch uit. De combi van vijgen en ham is ook super! Die poster is mooi zeg, word ik blij van <3
Heerlijke combinatie van ingrediënten!
Dank je wel. Het is ook echt een lekker voor- of lunchgerechtje!